Crinul african sau Agapanthus africanus (Agapanthus umbellatus), asa cum este cunoscut in literatura de specialitate, este o planta ornamentala erbacee, care face parte din familia Alliaceae, fiind originara din Sudul Africii, mai exact din provincia Western Cape. Bastinasii o numesc uneori si "plum plum" (prun), iar la noi este cunoscuta si sub denumirea de " floarea dragostei".
Tulpina scurta sustine o tufa cu frunze arcuite si inguste, lungi de 10-35 cm si late de 1-2 cm, si un lujer central, lung de 25 - 60 cm, care se termina in forma de umbrela, continand 20-30 de flori, cu diametrul de 2,5 - 5 cm., asemanatoare unor palnii. Culoarea acestora variaza de la albastru deschis pana la albastru inchis, cu nuante de violet; exista si crini africani cu flori albe, insa rar.
Crinul african a fost introdus in Europa la sfarsitul sec. 17 ca planta ornamentala, de sera, dar este cultivata si in aer liber, cu precadere in regiunile din sudul Angliei si din Irlanda, cu conditia de a fi ferita de inghetul sever. In general, pe timpul iernii se pastreaza in ghivece sau in vase de dimensiuni mari, care sa permita dezvoltarea rizomilor. Este recomandat ca planta sa ierneze in incaperi ferite de inghet, asigurandu-i-se o udare minima. Pamantul folosit trebuie sa fie bine drenat, nisipos, insa nu trebuie sa se usuce foarte repede, in perioada de crestere a plantei.
Pe timpul verii crinul african necesita o udare abundenta; creste foarte bine daca se afla la marginea lacurilor. Este o planta longeviva si infloreste incepand din luna iunie si pana in septembrie-octombrie, daca ii sunt asigurate conditiile optime de crestere.
Inmultirea se face prin seminte sau prin diviziunea radacinilor-tuberculi primavara devreme, in lunile martie sau aprilie.
Sunt cunoscute mai multe cultivaruri: cum ar fi "Albidus" (cu flori albe), "Mooreanus" (cu flori de culoare albastru inchis, situate in varful unei tulpini inalte de 0,6 m), "Mooreanus Minor" (un soi ceva mai mic decat cel anterior), "Aureus" (cu frunze dungate cu galben), "Variegatus' (cu frunze albe aproape in intregime, prezentand cateva benzi de culoare verde). Exista, de asemenea, cultivaruri cu flori "batute", mai mici sau mai mari.
Cele mai intalnite specii de Agapanthus sunt: Agapanthus orientalis, specia robusta, cu o talie ce poate atinge cca 1,2 m in inaltime, cu frunze persistente, carnoase, lungi de cca 70 cm si late de cca 5 cm si flori albe; si Agapanthus campanulatus, cu flori albastre sub forma de clopotei.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu