FLORARIA FLORIS DECO

Site oficial :http://www.floris-deco.ro
Facebook https://www.facebook.com/FlorariaFlorisDeco/
Pentru decor floral deosebit nunti,botezuri,evenimente ne puteti lasa mail la floriady3@yahoo.com sau ne puteti suna de Luni -duminica orele 9:30 -20:30 tel: 0766717231luni, 15 martie 2010

Floarea miresei ( gypsophila)


Ati vazut cu siguranta acea floare cu multe bobite albe care o regasiti in aranjamentele de nunta .O sa va spunem cateva detalii despre aceasta palnta.
Denumirea stiintifica a plantei este Gypsophila L.; etimologic numele provine din cuvintele elene "gypsos" = gips si "philos" = iubitor, facand aluzie la faptul ca reprezentantele genului sunt iubitoare de calciu. Dintre cele aproximativ 50 de specii de Gypsophila cel mai frecvent intalnite sunt: Gypsophila paniculata, G. repens, G. acutifolia, toate apartinand familiei Caryophyllaceae.
Ne vom referi in cele ce urmeaza la specia Gypsophila paniculata, planta perena, originara din sud estul Europei, raspandita mai ales in Caucaz si vestul Siberiei. Aceasta prezinta numeroase tulpini erecte, puternic ramificate incepand de la baza si inalte de circa 60-90 cm. Frunzele sunt lanceolate, treptat ingustate de la baza catre varf. Florile albe sau roscate sunt foarte mici si sunt dispuse in panicule ramificate, subtiri si fragile. Caliciu scurt, tubulos este terminat cu 5 dinti. Corola are 5 petale, de doua ori mai lungi decat caliciul, iar staminele sunt in numar de 10.
Inflorirea are loc incepanad din luna iunie si pana in septembrie. Specia poate fi intalnita atat in stare cultivata, cat si in stare spontana, pe locurile nisipoase sau in regiunile stancoase. In cultura au fost obtinute cateva soiuri, printre care se numara: G. p. alba, cu florile de culoare alba, foarte valoroasa in realizarea buchetelor; G. p. floro pleno, cu florile involte, albe; G. p. floro pleno fulg de zapada, cu florile de un alb imaculat - acest soi infloreste incepand din luna mai pina in septembrie.
Floarea miresei poate fi inmultita prin seminte, care se planteaza primavara (martie-aprilie) sau toamna, direct in gradina, pe randuri, acoperindu-se apoi cu un strat subtire de pamant. Dupa ce rasar, plantele trebuie rarite, pentru o buna crestere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu